CEASURI AUTOMATICE DAPIX


FIABILITATEA SI PRECIZIA UNUI STROP DE ISTORIE

Detalii tehnice


Un ceas automatic este alimentat cu energie inmagazinata de catre un mecanism complicat si foarte precis format dintr-o multitudine de rotite dintate de diverse dimensiuni, actionate de catre un arc special. Un mecanism automatic poate primi energie prin rotatia coroanei in directia acelor de ceasornic (20-40 de rotatii), dar mecanismele moderne si sofisticate folosesc direct energia generata de miscarea mainii posesorului, ca atare un ceas purtat zilnic nu mai trebuie intors. Totusi, daca trec 40 de ore de la ultima purtare, energia stocata in mecanism se pierde iar ceasul se opreste. In acest caz este necesara intoarcerea coroanei si setarea orei si datei, dupa care se poate purta. Pentru mai multe detalii puteti consulta manualul de utilizare.

Ceasurile mecanice au revenit puternic in topul preferintelor iubitorilor de ceasuri, deoarece ele reprezinta in mod indubitabil oglinda elegantei si al bunului gust. Un astfel de mecanism nu este numai o opera de arta in cadrul careia igeniozitatea tehnica se impleteste cu rafinamentul, ci si o bucata de istorie si traditie.

Un ceas automatic functioneaza la modul simplist in felul urmator:

De la 1 la 6, explicatia simpla este urmatoarea: tamburul care se invarteste manual (cand ceasul este intors) intinde banda metalica elastica (arcul) ceea ce are ca rezultat obtinerea de energie potentiala care este transformata treptat in energie cinetica (de miscare), ceea ce face ca angrenajul 2 sa se invarta.

Angrenajul 2 este echilibrat astfel incat roata a 3-a sa primeasca doar un o anume cantitate de energie, ceea ce rezulta intr-un anume numar de rotatii. Daca s-ar invarti haotic, am avea un avion in miniatura, nu un ceas :)

"Miracolul" se produce la imbinarea intre roata 3 si angrenajul 4, unde miscarea de rotatie este transformata intr-o miscare de tip tic-tac. In mod natural, rotatia rotii 3 ar duce la rotatia rotii 4, dar roata 4 este dotata la randul ei cu o banda metalica elasica (arc) care contrabalanseaza miscarea de rotatie imprimata de catre roata 3, ca atare rezulta un balans fin. Cand arcul cu care este dotat roata 4 este destins, miscarea este de tip "tic", ceea ce produce o tensionare a arcului rotii 4. In acest moment, roata 4 produce mai multa energie decat roata 3, iar rezultanta va fi de tip "tac", arcul rotii 4 se detensioneaza si ciclul se reia.

Angrenajele 5 si 6 au rolul de a indica ora, minutul si secunda.

Acum sper ca este mai clar cata precizie si echilibru rezida intr-un astfel de ceas. Daca banda metalica este tensionata cu o zecime de Newton mai mult decat trebuie, totul o ia razna, la fel si daca o rotita este cu o zecime de milimetru mai mica sau mai mare. Precizia necesara este uimitoare, iar avand in vedere faptul ca primul mecanism automatic a fost creat in secolul 14, fascinatia  fata de aceasta "bijuterie" este si mai intemeiata.

O reprezentare vizuala a modului de functionare:

URMARITI-NE PE
INSTAGRAM & FACEBOOK